Selve fotograferingen

Bruk av bilder i egen markedsføring

Hege Fjellberg forbeholder seg retten til å bruke bildene som blir tatt og ferdig redigert, til markedsføring av fjellberg Foto og egenprofilering. Dette kan være på egen nettside, Instagram, Facebook, i foto-konkurranser eller lignende. Bildene som blir tatt er en fotografs levebrød, og for å få nye og flere kunder må man stolt vise frem sitt arbeid. Håper dere har forståelse for det.

Etter fotograferinga og betaling

Bildene vil være klare for visning ca. 1-2 uker etter fotograferinga. Bildene blir enten sendt på galleri via mail til dere eller visningstime i studioet mitt, alt etter hvor mye det er å gjøre. Blir det visningstime i studio, betales det der på bankterminal. Blir det galleri på mail, vil dere få oversendt en faktura, som må være betalt, før de ferdig redigerte bildene blir sendt over på mail. Da har dere tre dager på dere for å plukke ut de bildene dere vil ha.

Anbefaler å sjekke ut stilen min og gjøre deg kjent på hvordan typer bilder jeg tar via Facebook og Instagram. Ved kjøp av bildefilene, er kunden selv ansvarlig for backup av de ferdig redigerte bildene. Skulle kunden miste og/eller filene skulle bli ødelagt, må kunden kjøpe bildene på nytt til full pris. Om det må kjøres en omfotografering, må dette også betales til full pris.

Ferdige bilder kan ikke under noen omstendigheter bearbeides videre, manipuleres eller endres uten tillatelse fra fotografen.
åndsverkloven §23.

Om høyoppløselige filer

Med høyoppløselige filer med «Privat bruksrett» menes at bildene kun er for privat, ikke-kommersiell bruk. Du kan benytte fotografiene som du selv ønsker, det vil si: bestille forstørrelser, trykksaker og produkter til eget privat bruk fra den leverandør du selv måtte ønske. Men som nevn ovenfor er det en anbefaling å bestille print gjennom meg. Bildene kan ikke videreselges eller gjengis i noen form for kommersielt bruk. I kommersielle tilfeller gjelder andre priser og rettigheter. Alle rettigheter, eierskap og copyright til fotografiene tilhører fotografen i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven). Ved all elektronisk bruk av fotografiene, skal bildene krediteres Fjellbergfoto (Instagram) Hege Fjellberg photography (FB). Dette gjelder personlig nettside, blogg, nettalbum og sosiale medier som Facebook, Instagram, Twitter med flere. Dette gjelder også personlige annonser som bryllup, bursdags hilsener o.l. som publiseres i avis eller nettaviser, etc

Gode tips til fotograferingen:

Ved nyfødtfotografering:

Når det gjelder nyfødt- fotograferingen er det lurt å bestille time god tid i forveien før fødselen. Jeg anbefaler at barnet er ca. 1-2 uker gammel. På denne tiden får man de aller fineste bildene. Når det gjelder klær til nyfødt, har jeg litt klær til utlån i studioet. Men tar en del bilder uten klær også. Så har jeg forskjellige farger på wrap som jeg tar rundt barnet.

Hvis det skal være søsken med på bilder, foretrekker jeg at vi tar søsken/familiebildene først, slik at søskenet drar hjem eller til barnehagen etter de bildene er tatt.

Noen tips å komme med i forkant før fotograferingen:

  • - Ta med smukk, uansett om dere bruker det eller ikke. Jeg bruker den til å roe ned babyen ved behov.
  • - Gjerne prøv å hold babyen mest mulig våken før fotoshooten, da jeg håper på å få noen sovebilder.
  • - Ta med ekstra melk på flaske, da det er enklere å mate barnet hvis barnet våkner.
  • - Ta gjerne med enkel mat til dere selv også, da det kan ta litt tid med fotoshooten.
  • - Før turen til fotografen, gi babyen et bad, før den store runden med mat, da sover babyen som regel godt.

For å gjøre fotoshooten enklere, håper jeg på en baby som sover en del. Dette er fordi det er så mye enklere for meg å plassere en nyfødt slik jeg ønsker det. Når de er våken, er de mye stivere i kroppen og jeg må da som regel wrappe de inn i pledd. Men klart, nyfødte er helt uforutsigbar, så er ikke alltid like enkelt å planlegge for de små🧡 Derfor er det satt av to-tre opp til fire timer for foto, men kan gå mindre tid, alt avhengig av babyens form.

Dere foreldre skal hvertfall bare slappe helt av under fotograferinga🧡

Av utstyr bruker jeg blitser/strober, ulike objektiver og forskjellige bakgrunner. Har også en del rekvisitter som f.eks. nyfødt strikket klær, babyklær, barneklær opp til 1 år, pels, pledd, luer, hårbånd og spenner/sløyfer. Har også interiør rekvisitter som f.eks. kurver, krakker o.l.
Ønsker dere at jeg skal komme hjem til dere, gjør jeg gjerne det. For best mulig lysforhold og litt mindre oppstilte bilder er fotografering optimalt utendørs. Noe jeg syntes er absolutt en favorittstudio. Da må man selvsagt ta været i betraktning.

Ved en baby/barnefotografering:

Dette skal være en behagelig fotoshoot, og inneholder som regel mating, bleieskift og en del kos. Vi må bare følge barnets behov og man må derfor ta tiden til hjelp. Samtidlig blir de små fort lei, så det gjelder å være effektiv. Unngå å vise smukken og mat før det blir et must.

Når det gjelder klær anbefaler jeg jordfarger slikt som grått, mørk grønn, oker, hvitt, beige, brunt, pudderrosa osv. Sterke farger kan stjele mye av oppmerksomheten fra barnet. Unngå symboler, logoer og høy hals på klærne. Veldig fint å vise nakne armer og bein. Om ønskelig, ta gjerne med forskjellige skift. Før en fotoshoot setter jeg alltid på godt med varme i studioet slik at barnet har det behagelig. Ønsker dere å ta bilder ute, anbefaler jeg jordfarget strikket klær på barnet med fine sko. Det er bare helt nydelig. Prioriter og tenk på klesvalg før en fotoshoot da det har stor betydning på hvordan sluttresultatet blir. Har dere husdyr, ta gjerne de med.

Ved Gravidfotografering:

Ved fotograferign av gravide anbefaler jeg å ta med skift av klær slik at man kan få litt forskjellige bilder. Klær som du føler deg behagelig i men som samtidig viser den flotte magen din på best mulig måte. Ta på/med noen duse farger eller hvitt og svart. Kjoler er også pent. Eller noe så enkelt som et pent undertøy eller tettsittende klær for å få frem konturen på magen din.

Gravidfotografering ute er jeg veldig glad i. Da er det veldig fint om du har en lang kjole, som flagrer litt. Hårbånd med blomster i er veldig pent også.

Ved konfirmantfotografering:

Her er jeg veldig glad i å fotografere konfirmanten ute. Enten om det er ved sjøen, stranda, skogen, det urbane, ja, you name it! Har en del favoritt location, men kom gjerne med ønsker. Konfirmanten kan gjerne ta med seg skifteklær, men begynner fotograferinga med finstasen. Noen oppstilte bilder blir det, men tar også litt utradisjonelle bilder hvor bare konfirmanten har det litt gøy og ikke trenger å se på meg. Ta gjerne med kjæledyr hvis dere har det og noe personlig, f.eks.håndball, trommestikker, gitar, fotball osv.